Viser arkivet for april, 2014

Urter og grønnsaker på liten plass.

Mange går med en drøm om å ha en liten urtehage. Man trenger ikke stor plass for å plante urter.
 De fleste urter og grønnsaker kan plantes i potter og pallekarmer.

Mange blader skriver at du kan dyrke poteter i små potter på terrassen. Ja du kan det, men da planter du hovedsaklig for at du vil se potetplanten i blomst og ikke for å få poteter. Det blir dessverre ikke så stor avling som hvis de har god, dyp jord som de kan boltre seg i. Grunnen til dette er at potetene trenger god plass for å utvikle poteter. De kan også vokse ganske langt fra morplanten.

Pallekarmer. De siste 5 årene har det blitt utrolig populært å plante i pallekarmer. For noen år siden ga bedrifter villig bort pallekarmer. Da jeg den gang spurte pent om jeg kunne få kjøpe noen undret de seg over at jeg i det hele tatt ville ha de. Nå er det 50 kr. i pant på pallekarmene, så de de gir de ikke bort så lett lengre.

Alt du dyrker vil ha god jord. Ett tips er å tilsette litt sand i jorden. Det gir bedre vekstvilkår for plantene dine. De er ikke bare kravstore til jorden, men også på mengden jord. Grønnsaker vil ha gjødsel og mye jord.
Så to pallekarmer oppå hverandre gir bedre avling.
Urter derimot er ofte fornøyd med å mindre jord. En karm kan være nok for de.
Husk at gjødsel kan “brenne” til små plantene. Pass derfor på at gjødselen ikke kommer for nært inn mot røttene.

Er grunnarbeidet gjort ordentlig kan du forhindre at blomster og grønnsaker tørker ut.
Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hørt folk si at de ikke kan ha blomster eller grønnsaker i hagen for de reiser bort om sommeren. Gjør du riktig grunnarbeid før du planter, vil jorden i pallekarmene og pottene holde seg fuktig lengre.
Bytt ut lecakulene med ett ca 2 cm sandlag. Lecakuler gir god drenering, men vannet renner gjennom og fuktigheten blir ikke bevart i potten. Sand derimot holder mye bedre på fuktigheten, og slipper kun ut overskuddet med vann. Det kan være lurt å bruke den typen sand som ikke maurene liker hvis du er plaget med maur da.

Gjør det vanskelig for Skogbrunsneglen å finne frem til godsakene.

Setter du pallekarmene rett på bakken vil du garantert få besøk av denne brune sleipe skapningen. Ved å sette pallekarmene på stein eller grus kan du begrense, og i beste fall stenge ute Skogbrunsneglen.
Jeg valgte ett tørt solfylt område i hagen hvor det tidligere har vært lite snegler. Noen velger å legge hønsenetting i bunn for det er ubehagelig for sneglene å bevege seg gjennom.
Jeg brukte en tykk duk som jeg kjøpte hos Steinsenteret.

Det er også viktig å behandle treverket på pallekarmene. Når treverk med kvist i blir tørt, faller kvisten ut og det blir ett hull som igjen kan føre sneglen rett inn til godtebutikken. Det skal vi ikke ha noe av.

Noen setter pallekarmene oppå europaller for å få de litt opp av jorden. Det er også veldig lurt, men husk da å ha en veksduk eller annen duk i bunn.

Før du sår.

For å få best resultat ved såing er det en stor fordel å klappe fint over jorden før du legger ned frøene. Dette er for at alle frøene skal få en lik start på sitt blomstrende liv. Les på pakken hvor mye så-jord du skal legge over.
Etter at frøene er sådd eller plantene satt i jorden legger du ca en cm små singel over jorden. Singel i bed er temmelig genialt,. Det gir varme ti blomstene hvis de trenger det, og beskytter stauder mot kulde . Varme rundt blomstene gir gode vekstvilkår.

Samplanting

Planter er litt som oss mennesker. Noen får frem det gode i hverandre og bidrar til vekst, mens andre gjør livet surt og gnager litt på hverandre. Jeg har tatt for meg noen av de mest populære grønnsakene og deres hjelpere.

  • Tomatplantens hjelpere er agurkurt, basilikum, gressløk, kamille, mynte, rosmarin, lavendel og salvie.
  • Gulrotens hjelpere er Targets, salvie, gressløk, dill,
  • Bønner av alle slag: Ringblomst, hvitløk, agurkurt,
  • Druens hjelpere er Agurkurt, basilikum, gressløk, isop og salvie.

Selvvanntingsystem. Det å installere ett selv-vanningssystem virker ofte for vanskelig og innviklende å få til.
Det trenger ikke være kostbart eller innviklet.
En gammel hageslange kan brukes. Du legger den rundt åkeren eller bedet ditt. Stikker deretter små hull der du vil at vannet skal renne ut. Du må selvsagt ha endestykket med stopper på enden slik at vannet holder seg inni slangen.
Det gamle knepet om å sette en full vannflasker opp ned i en blomsterpottene fungerer også.

Ikke kast eggeskallet.

Nå i påskehøytiden dobles forbruket av egg i Norge. Det vil si at vi spiser vi ca. 21 millioner egg i løpet av de 5 påskedagene fra skjærtorsdag til 2. påskedag. Hver nordmann spiser gjennomsnittlig 1 egg hver påskedag. Tenk deg om før du eventuelt kaster eggeskallet i bosset, for eggeskall er godt for planter og jordsmonn.

Eggeskall gir god gjødsel.

  • Noen legger knuste eggeskall rundt bed blomsterbed eller grønnsaksåkeren for å holde Skogbrunsneglen unna. Sneglene er slimete og vil helt unngå å gå over skarpe gjenstander.
  • Eggeskall kan også bli til god gjødsel. Det er kjent at egg i komposten er bra, men visste du at du også kan legge eggene i en bøtte med vann for så å lage god gjødsel for plantene dine? Setter du bøtten i solen går prosessen fortere enn om den står i skyggen.
    Plantene er ikke så storforlangende som du du gjerne tror. Når eggene har lagt i bøtten noen uker, og begynner å lukte litt, ja da er den klar til bruk.
  • Brennenesler kan man også behandles på samme måte og gir en fantastisk gjødsel det også. Den skal i tillegg holde skadedyr unna.

Hagetrender vist på hagemessen

Hagemessen i Lillestrøm ble arrangert i helgen. Det var stor konkurranse om å ha de fineste blomsterstandene. Årets blomstertrender kommer tydelig frem på slike messer.

Det som gikk igjen på messen var sitron- appelsin trær, pil trær i alle former og fasonger, og planter som du ikke pleier å se i butikkene. Prisene på blomstene var ikke noe billigere enn i butikkene, men folk kjøpte som om de aldri hadde sett blomster før. Forstår de godt jeg for det hadde jeg selv gjort hvis jeg ikke tok fly.

Pergolaer og portaler var å se på alle blomsterstandene.

På denne standen til ett dansk firma solgte de kjempe mange pil trær i alle former og fasonger. Han hadde tatt med seg 100 bunter med pil uten rot og etter at messen hadde vært åpen i 2 timer hadde han bare 7 bunter a 100 stykker igjen. Han smilte fra øret til øret da han fortalte det.

Ting som ser rustent ut preger fremdeles motebilde.

Tommy Tønsberg har tidligere vært redaktør i Norsk hagetidend driver nå Garden Living som selger det man trenger og ikke trenger til hagen. Kenneth og Tommy ble begge rødmosen i kinnene etter at messen hadde vært åpen halvannen time. De ble nesten utsolgt etter første dagen.

Tommy Tønsberg får så vidt ett lite pusterom mellom kundene. Jeg fikk kjøpt to eksemplar av den siste boken deres som heter Spiselig på liten plass. Påske krimen er byttet ut dette året.

Uterom sin stand var nydelig. Jeg snakket en del med innehaveren og han fortalte at det var knall hard jobbing for å få elt til på så kort tid. Det nye for året er at det skal være røyk i vannet sammen med lyset. Det var en utrolig tøff effekt.

Hortensia og tulipaner plantet i en nydelig form. Man kan ikke annet enn å bli glad av å se slike nydelige blomster.

Fossefall i begge ender av karpedammen. De hadde holdt lenge for å få laget bordet som vannet renner på helt innerst. Jeg var nødt til å spørre om det var Darren Saines som hadde laget denne hagen. Ikke bare for at jeg traff han foran standen, men fordi den var så utrolig nydelig. Innehaveren var også veldig hyggelig, og veldig rimelig når det gjelder å tegne hager.

En litt mer tradisjonell beplantning for oss fra vestlandet . Rododendronbuskene trives veldig godt her.

Gult er alltid populært nå som det snart er påske.

Bærekraftig uterom har gjenbruk som motto. Alt kan brukes til noe hvis du er litt kreativ sa kvinnen på standen. Jeg er helt enig med henne i dette. Se bare hva de har fått til her.
Veldig kreative blomsterbed

Gamle bildekk kan du sette oppå hverandre og hvis du vil lage deg en kompostbinge. De ble fine da de ble malt i friske farger.

Liggende pallekarmer kan fint brukes til å plante grønnsaker i.
De kan også brukes til å skjerme av ett uterom.

Håper du fikk litt inspirasjon og ideer for hagen. Jeg syntes det er veldig hyggelig å dra på slike arrangementer. Det er kjekt å treffe nye og gamle hagevenner. Knytte kontakter og få gode tips og råd som man tar med seg videre.
Ønsker deg en kjempe fin dag.
Elisabeth